CLT

CLT is een revolutie op de bouwmarkt, die de toekomst van het bouwen een nieuwe wending kan geven. Als innovatief bedrijf speelt DS Engineering in op dit nieuwe gegeven met gespecialiseerde CLT-studies.

CLT staat voor Cross Laminated Timber. Dennenhouten planken worden bij dit proces zijdelings verlijmd tot single layers. Die worden vervolgens kruiselings op elkaar verlijmd, zodat de vezelrichtingen dwars op elkaar liggen. Dat zorgt voor buitengewoon stevige, vormvaste panelen die kunnen gebruikt worden voor vloeren, wanden en andere dragende structuren. CLT kan de volledige traditionele draagstructuur van een gebouw vervangen, zelfs bij grote gebouwen met meerdere verdiepingen. Zo staat in het Noorse Brumunddal een uit CLT opgetrokken gebouw van 18 verdiepingen hoog!

over-ons-header
over-ons-header
Een grote troef van de geprefabriceerde en op maat gemaakte CLT-elementen, is de gigantische tijdswinst die ze opleveren. De exacte structuur van het gebouw kan volledig op voorhand uitgetekend en vervaardigd worden, tot de doorvoeropeningen voor technieken (elektriciteit, sanitair …) toe. Eenmaal op de werf is de snelheid van plaatsing en montage – en alle voordelen die daarbij komen kijken – fenomenaal.

Niet alleen de kostenbesparende snelheid van uitvoering is een pluspunt. Ook op energetisch vlak scheert het product hoge toppen. Zo zijn er bij houten wanden bijvoorbeeld geen koudebruggen. Het is eveneens een circulaire manier van werken, met een grote duurzaamheidsfactor.

Realisaties

Bekijk hier enkele van onze meest recente realisaties.